ZBIRAMO PRIJAVE

Kamčatka, daljnji ruski vzhod 

Splošni podatki

Polotok Kamčatka leži na daljnem ruskem vzhodu. Zaradi svojega vojaško strateškega položaja je bila dolgo časa zaprta za tujce in celo Rusi so potrebovali posebna dovoljenja za obisk tega področja.
Šele v zadnjem destletju lahko obiskovalci v popolnosti odkrivajo lepote in čare te dežele »OGNJA IN LEDU«. Večina leta je pokrajina pod snegom, v štirih mesecih pa se odvrtijo trije letni časi (pomlad, poletje, jesen).

Kamčatka obsega površino 472.300 km, ima 140.000 rek v katere se poleti vračajo pacifiški lososi, 100.000 jezer, obsega 6 klimatskih pasov, 20 klimatskih področij, 300 vulkanov od tega 29 aktivnih, 200 geotermalnih in 100 mineralnih izvirov.

Je eden izmed zadnjih praktično nedotaknjenih področij na zemeljski obli in od leta 1996 na listi UNESCO-ve kulturne dediščine.    .

Položaj Kamčatke v Rusiji

Položaj Kamčatke v Rusiji

Trajanje potovanja: 30. julij do 13. avgust 2017

Cena popotovanja

3.025,00 EUR pri udeležbi 12 oseb.

O deželi

Rusija (rusko: Росси́я, Rossíja; tudi Ruska federacija (rusko: Росси́йская Федера́ция) je čezcelinska država, ki obsega velik del severne Evrazije. S površino 17.075.400 km² je Rusija največja država na svetu in obsega skoraj dvakrat tolikšno ozemlje kot naslednja največja država, Kanada; tako poseduje velike zaloge mineralnih in energetskih virov. Po prebivalstvu je Rusija na devetem mestu med državami sveta.

Večina površine, prebivalstva in industrijske proizvodnje nekdanje Sovjetske zveze, takrat ene od dveh svetovnih velesil, je v današnji Rusiji. Posledično od razpada Sovjetske zveze naprej Rusija spet skuša dobiti vplivno vlogo v svetu. Njen vpliv je opazen, a še vedno daleč od tistega iz časov bivše Sovjetske zveze.

Voditelj države je predsednik Ruske federacije, ki je hkrati tudi glavni poveljnik Oboroženih sil. Volijo ga vsake štiri leta na podlagi splošne volilne pravice s tajnim glasovanjem.

Geografija

Rusija meji na zahodu na Norveško, Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko (zadnji dve prek enklave na obali Baltskega morja), Belorusijo, Ukrajino, na jugu pa na Gruzijo, Azerbajdžan, Kazahstan, Mongolijo, Kitajsko, Severno Korejo, na jugovzhodu pa ima morsko mejo z Japonsko. Njena obsežna obala se na odprtem morju razteza od Arktičnega oceana do severnega Pacifiškega oceana; prek bolj zaprtih vodnih površin, Črnega morja, Baltskega morja in Kaspijskega jezera, je obrnjena tudi proti več drugim državam.

Zemljevid Rusije

Rusko površje je izredno enolično, spreminja pa se zelo počasi. Kljub temu pa velika površina omogoča raznolike geografske enote.

Zahod države leži na Baltskem ščitu in Ruski plošči. Na tem območju govorimo o Vzhodnoevropskem nižavju, ki je nekoč veljal za pravo žitnico Evrope.

Vzhodno od tega leži gorovje Ural, za katerim leži Zahodnosibirsko nižavje, obsežno, močvirnato območje, bogato z nafto in zemeljskim plinom.

Srednjesibirsko višavje in Zahodnosibirsko nižavje ležita v Sibiriji, enem najhladnejših poseljenih delov sveta. Polotok Kamčatka je značilen po svoji vulkanski dejavnosti.

Podatki

Glavno mesto Moskva
Uradni jeziki Povsod po državi je uradni jezik ruščina. Na posameznih območjih so uradni še številni drugi jeziki.
Upravljanje polpredsedniška zvezna republika
Nastanek  
- razglašena: 12. junija 1990
- dokončana: 25. decembra 1991
Površina
- skupaj: 17.075.400 km² (1.)
- voda (%): 13
Prebivalstvo  
- ocena 2006: 142.754.000 (9.)
- štetje 2002: 145.274.019
BDP (nominalno) ocena 2006
- skupaj: 979 milijard USD (11.)
- na prebivalca: 6.856 USD
Valuta rubelj (RUB)
Časovni pas (UTC+2 do +12)
Vrhnja domena (TLD) .ru (rezervirana tudi .su)
Klicna koda ++7

 

Program

 Dan: 123456789101112131415

DanOpisNočitev/višina
1. Ljubljana - Dunaj
V popoldanskih urah se odpeljemo proti Dunaju, kamor prispemo v večernih urah.
 
2. Dunaj – Moskva - Petropavlovsk Kamčatski
Nočni polet iz Dunaja proti Moskvi, kamor prispemo v zgodnjih jutranjih urah. Sledi transfer v center Moskve, kjer si po zajtrku ogledamo glavne znamenitosti ruskega glavnega mesta. V popoldanskih urah nadaljevanje poleta proti Kamčatki.
 
3. Petropavlovsk Kamčatski - Kozirevsk
V dopoldanskih urah pristanemo na letališču v Yelizovem. Po »formalnostih« na letališču se srečamo z našo ekipo, ki nas bo spremljala na našem trekingu po Kamčatki. Ob lepem vremenu se nam že na letališču odpre prekrasen pogled na vulkana Avachinski in Korjakski, ki sestavljata čudovito panoramo mesta Petropavlovsk Kamčatski. Sledi vožnja na sever Kamčatke do Kozirevska. Na polovici poti v Milkovem si privoščimo kosilo. V zgodnjih večernih urah prispemo v Kozirevsk.
hotel
4. Kozirevsk –Tolbachinski Dol
Po zajtrku se odpeljemo do Tolbachinski Dol, na področju zadnjega izbruha vulkana v letih 2012-2013. Šotore postavimo ob vznožju hriba imenovanega »Claw«. Sledi popoldanski sprehod po poljih lave. Vzpeli se bomo do področja » Naboco«, in se vrnili do našega kampa.
šotor
5. Tolbačik – »Claw« Ploski Tolbačik 3.085m – Tolbačik »Claw«
Ta dan je pred nami eden naj napornejših dni na našem popotovanju po Kamčatki. Vzpon na vulkan Ploski Tolbačik. Pot nas vodi po vulkanski pokrajini Ploskega Tolbačika, ki nas na vsakem koraku preseneti s svojo divjo, mogočno podobo, ki jo je ustvarjal ob izbruhu leta 1974 - 1976, ko je pravzaprav spremenil daleč na okoli celotno pokrajino. Sam krater meri v globino okoli 500 m in v premeru 1.700 m. Z vrha se nam odpre pogled na celotno pokrajino in na vulkane Ključevskaje skupine, ki so najvišji na Kamčatki. Sledi povratek do kampa.
 
6. Tolbačik »Claw« – Mrtvi les – Tolbačik »Claw«
Po zajtrku si bomo najprej ogledali severni predel, kjer je vulkan bruhal v letu 1974 in se vzpeli na to področje, ki je še vedno »toplo«. To pomeni, da bi brez problema prižgali papir ali spekli jajca na tleh. Sledi prevoz na južni del, kjer bomo raziskali »Mrtvi les« in si ogledali lavine jame v bližini »zvezdnega« predela. Sledi vožnja do Kozirevska.
hotel
7. Kozirevsk - Esso
Po zajtrku se odpeljemo v Anavgai, kjer si ogledamo Korjaška in Evenska prebivališča- jurte. Seznanimo se z njihovim načinom življenja, ogledamo gojitev jelenov in plese lokalne folklorne skupine. Sledi vožnja do Essa, ki ga imenujejo tudi Kamčatska Švica zaradi slikovite pokrajine, dolin in vrhov Kozirevske skupine vulkanov. Nekaj časa bomo vsekakor namenili tudi kopanju v termalnem bazenu, najbolj zagnani pa bodo lahko »okusili« tudi rusko savno.
hotel
8. Esso - Malki
Ta dan se vračamo po nam že znani poti vse do Malkija znanega po toplih vrelcih in polnilnici vode. Po naporni vožnji postavimo šotore na bregu reke Bistraje. Pripravimo vse za potovanje po reki, ki se bo pričelo naslednji dan. V poznih popoldanskih urah skočimo še do termalnih vrelcev Malki, ki se nahajajo v neposredni bližini reke Bistarje. Prav prijetna je kopel v toplih vrelcih.
šotor
9. Rafting na Bistraji
Začetek raftinga oziroma bolje rečeno potovanja po vodi. Uživali bomo v potovanju po vodi, se predali neokrnjeni naravi in z nekaj sreče videli tudi Kamčatskega rjavega medveda pri lovu lososov. Naj bi bil med največjimi na svetu. »Ribiči« pa se bodo lahko preizkusili tudi v ribolovu. Šotore postavimo na prostoru za kampiranje ob reki
šotor
10. Rafting na Bistraji – most Karimajski - Paratunka
Pred nami je še 20 kilometrov raftinga za katerega potrebujemo 3 do 4 ure. Med vožnjo po reki bomo lahko opazovali losose, ki se vračajo iz morja nazaj na svoja drstišča, odložijo ikre in opravijo svoje poslanstvo.. Rafting se konča pri mostu Karimajski. Sledi povratek v Paratunko. Paratunka je manjše območje termalnih vrelcev, ki se nahaja približno uro vožnje jugozahodno od glavnega mesta Petropavlovsk Kamčatskega. Vroči vrelci so znani po svojih zdravilnih lastnostih. Voda bogata s silicijevo kislino pomaga ljudem z boleznimi okostja, lokomotornega sistema, živčevja, kože in ginekološkimi težavami. Možnost kopanja v termalnem bazenu.
hotel
11. Vožnja do Mutnovski base campa
Vožnja do vulkanov Mutnovski in Goreli, ki ležita cca 70 km jugozahodno od Petropavlovsk Kamčatskega traja dobre štiri ure. Vulkan se nahaja na masivni planoti, ki je v povprečju visoka 1.000 m. Kljub mirnem obdobju vulkan izloča velike količine energije v obliki fumarolnih plinov. V njem se skriva eden največjih svetovnih geotermalnih »depojev«. V neposredni bližini severnih pobočij vulkana Mutnovski in vročih vrelcev Dachnie je zgrajena tudi Geotermalna postaja VELIKA MUTNOVSKAYA, z močjo 150MW, ki daje električno energijo celotni Kamčatki. Kamp postavimo na platoju med obema vulkanoma v bližini Geotermalne postaje.
šotor
12. Treking vulkan Mutnovski (2.322 m)
Vulkan Mutnovski je kompozitivni vulkan, sestavljen iz 4 prekrivajočih se starih vulkanov, ki so imeli premer kraterja tja do 1,3 km. Zadnji večji izbruh je potekal v letih 1960 – 1961. Leta 2000 pa so bili močni parni izbruhi, ki so povsem spremenili podobo zgornjega kraterja. Pogosto se iz vulkana pokažejo oblaki pare pomešani z vulkanskimi plini. Sam zunanji izgled vulkana ni tako lep kot njegov sosed Viljuchinski. Povsem nekaj drugega pa je notranjost kraterja skozi katerega se sprehodimo. Lepoto in dogajanja v njem se enostavno ne da opisati, to je potrebno doživeti. S svojo velikostjo je krater vulkana eden največjih aktivnih kraterjev na polotoku Kamčatka in se po lepoti lahko kosa z znamenito dolino Gejzirov.
šotor
13. Treking vulkan Goreli (1.829 m) in povratek v Paratunko
Vulkan Goreli leži severo zahodno od vulkana Mutnovski in se po lepoti ne more z njim primerjati. Je pa po obsegu ogromen saj ga sestavlja 11 kraterjev na vrhu, še 30 pa jih je posejanih po pobočjih. Sam vzpon na vrh ni zahteven in traja tri ure. Na poti bomo lahko srečali tudi svizce. Znotraj kraterjev lahko opazimo modra jezera, ki imajo kiselkasto sestavo. Največji in najlepši krater se nahaja na vzhodnem delu in se imenuje Blue Lake s premerom 500 m, globina pa okoli 150 m. Na povratku pospravimo šotore in se odpeljemo do termalnih vrelcev Paratunka.
hotel
14. Prosti dan, oziroma fakultativno
Dan namenjen »počitku«.
hotel
15. Prevoz na letališče in polet domov
Po zajtrku transfer na letališče in polet preko Moskve do Dunaja. V večernih urah prihod v Ljubljano.
 

Cena popotovanja

3.025,00 EUR pri udeležbi 12 oseb.

Vključeno v program

 • Letalski prevoz na relaciji Dunaj - Moskva - Petropavlovsk Kamčatski - Moskva - Dunaj
 • Letališke takse in pristojbine
 • Prevoz na relaciji Ljubljana - Dunaj - Ljubljana
 • Zajtrk v Moskvi 31.julija in vsi transferji ob ogledu Moskve
 • Voden ogled Moskve z angleško govorečim lokalnim vodnikom
 • Vsi zemeljski prevozi na Kamčatki po programu
 • Nočitev z zajtrkom v hotelu *** v Paratunki
 • Ruski treking vodič z licenco
 • Angleško govoreči prevajalec na celotni poti(letališče - letališče)
 • Kuharja in vse obroke kot je navedeno v programu
 • Vso potrebno opremo na trekingu(šotore, jedilni šotor ...)
 • Vse vstopnine in potrebna dovoljenja za nacionalne parke
 • Zavarovanje z asistenco v tujini Coris
 • Dodatno zavarovanje preko ruske agencije
 • Vabilo in garantno pismo za pridobitev ruske vize
 • Ruski vizum
 • Slovenskega spremljevalca

V ceno ni vključeno:

 • Napitnine
 • Fakultativni izlet s helikopterjem v Dolino Gejzirov 14. dan po programu
 • Fakultativni izlet z ladjico po Avačinskem zalivu 14. dan po programu

Cena je izračunana na osnovi 12 prijavljenih potnikov. Največje število je 16 potnikov. V primeru manjšega števila potnikov si pridržujemo pravico do zvišanja cene potovanja.

Najmanjše število potnikov je 10.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, v kolikor pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov in sicer na način, kot je določeno v VI točki splošnih pogojev.

 

Priporočljiva oprema

V pripravi...

Posebnosti

Vizum je potreben od decembra 1999 (Sklep Vlade RF). Strošek pridobitve vize ni zajet v ceni programa!

Informativna prijava obvezno polje/vnos

 

 

Želim prejemati informacije o popotovanju

Cena popotovanja

3.025,00 EUR pri udeležbi 12 oseb.

Ostala popotovanja