ZBIRAMO PRIJAVE

Kilimanjaro - safari 

Splošni podatki

Kilimanjaro je najvišji vrh Afrike in je hkrati ena izmed najvišjih gora na svetu, ki so dostopne tudi popotnikom. Stati na vrhu Kilimanjara pomeni stati tudi na najvišjem vrhu ene izmed celin, v tem primeru »črne« Afrike. Sam vrh leži na severu Tanzanije, le nekaj kilometrov južneje od meje s Kenijo.

Gora je vulkanskega izvora in danes tvorijo mogočni Kilimanjaro že pred več kot miljonom let ugasli vulkani: Kibo, Shira in Mawenzi.

Kilimanjaro leži nekoliko južno od ekvatorja in med vzponom nanj se povzpnemo kar skozi nekaj vegetacijskih pasov. Vznožje gore zaznamujejo vroče in suhe savane, ki se nadaljujejo v deževni gozd, višinsko savano, mesečevo pokrajino in na samem vrhu nas pričaka ledenik. Torej vremenske razmere se spreminjajo od tropskih do skoraj »arktičnih«.

Pot Marangu imenovana tudi »coca-cola«, po kateri se bomo povzpeli nam ponuja čudovite razglede na pokrajino in je najbolj komfortna izmed vseh poti. Je edina pot, kjer je možno prenočevati v kočah. Prav zato je primerna za vsakega planinca, ki je seveda primerno telesno pripravljen.

Za sprostitev po Kilimanjaru boste lahko v fotografske aparate lovili črede slonov, bivolov, žiraf, levov in ... na safariju po nacionalnem parku Lake Manyara.

Cena popotovanja

1.685,00 EUR (+ letalska karta) pri udeležbi 12 oseb.

AKCIJA: Za vodnike PZS popust 100 EUR!

O deželi

Združena republika Tanzanija (svahilsko Jamhuri ya Muungano wa Tanzania) ali krajše Tanzanija je obmorska država  na vzhodni obali  Srednje Afrike, nastala z združitvijo Tanganjike in Zanzibarja  leta 1964. Na severu meji na Kenijo in Ugando, na zahodu na Ruando, Burundi  in DR Kongo, na jugu na Zambijo, Malavi  in Mozambik, ter na vzhodu na Indijski ocean.

Zgodovina

Obalno področje je poznano tujcem že v rimski dobi. Arabski trgovci v 8. stoletju ustanovijo na obali številne trgovske postojanke. Kasneje v 12. stoletju se jim pridružijo trgovci iz Perzije in Indije, ustanovijo mesta in manjše trgovske države.

Leta 1498 portugalski pomorščak Vasco da Gama na poti v Indijo razišče vzhodnoafriško obalo. Leta 1506 Portugalci zahtevajo nadzor nad celotno obalo, vendar je le ta neznaten. S pomočjo Arabcev uspejo obalni prebivalci pregnati Portugalce s področja severno od reke Ruvuma v zgodnjem 18. stoletju. Leta 1841 omanski sultan Seyyid Said (1804 - 1856) z zahtevo nad obalnim pasom premakne svoje glavno mesto iz Masqata na otok Zanzibar, s čimer na območju osnuje močno arabsko elito.

Konec 18. stoletja je bila notranjost Tanzanije še dokaj neznana zahodnjakom. Zahodna obala Viktorijinega jezera je obsegala več manjših kraljestev, ki so bila tesno povezana z njihovimi močnejšimi sosedi v Ruandi, Burundiju in Bugandi. Raziskovanje s strani Evropejcev se začne sredi 19. stoletja s prihodom nemških misijonarjev. Nemški kolonialni interesi se stopnjujejo leta 1884 s podpisom številnih sporazumov med nemško vlado in krajevnimi poglavarji in ustanovitvijo Nemške vzhodnoafriške družbe. V letih 1886 in 1890 pride do britansko nemškega sporazuma o razmejitvi vplivnega območja vzhodne Afrike. Leta 1891 nemška vlada prevzame nadzor od Nemške vzhodnoafriške družbe in postavi guvernerja s središčem v Dar es Salamu, medtem ko Zanzibar prevzame Velika Britanija. Konec 19. stoletja in začetek 20. stoletja je v znamenju upora domačinov proti nemškim kolonialistom, ki ima svoj vrh v uporu Maji Maji (1905 - 1907). Nemška dominacija nad Tanganjiko se konča konec 1. svetovne vojne, ko nadzor nad večino ozemlja prevzame Velika Britanija pod mandatom Lige narodov. Po 2. svetovni vojni Tanganjika postane skrbniško ozemlje Združenih narodov pod britanskim nadzorom.

Leta 1954 Julius Nyerere ustanovi Afriško narodno zvezo Tanganjike (TANU), s katero v maju 1961, ko Tanganjika postane avtonomna, postane z novo ustavo ministrski predsednik. Popolno neodvisnost Tanganjika doseže 9. decembra 1961.

Zanzibar postane kot ustavna monarhija pod sultanom neodvisen 19. decembra 1963. Po uporu proti sultanu in novi vladi s strani afriške večine 12. januarja 1964 se Zanzibar 26. aprila 1964 politično združi s Tanganjiko v Združeno republiko Tanganjike in Zanzibarja. 29. oktobra 1964 se preimenuje v Združeno republiko Tanzanijo.

Podatki

Glavno mesto Dodoma
Uradni jeziki angleščina (uradni), svahili (narodni)
Upravljanje republika
Osamosvojitev od Združenega kraljestva
- Tanganjika: 9. december 1961
- Zanzibar: 12. januar 1964
- združitev 26. april 1964
Površina
- skupaj: 945.203 km²
- voda (%): 6,2
Prebivalstvo  
- ocena 2009: 43.739.000
- štetje 2005: 37.445.392
- gostota: 46,3/km²
BDP (nominalno) ocena 2008
- skupaj: 20,66 milijarde USD
- na prebivalca: 520 USD
Valuta tanzanijski šiling(TZS)
Časovni pas EAT (UTC+3)
Vrhnja domena (TLD) .tz
Klicna koda ++255

 

Program

 Dan: 12345678910

DanOpisNočitev/višina
1. Polet Zagreb - Tanzanija
Zbor potnikov na Zagrebškem letališču v popoldanskih urah in polet preko enega od Evropskih letališč proti Tanzaniji.
 
2. Letališče Kilimanjaro Moshi - Arusha
Pristanek na letališču Kilimanjaro v zgodnjih popoldanskih urah. Že s samega letališča se nam odpre prekrasen pogled na najvišji vrh črne celine. Je tako blizu, da bi se ga skoraj dotaknil z roko. Po carinskih formalnostih sledi prevoz do Moshija ali Arushe in namestitev. Po krajšem odmoru sledi sestanek, ki je namenjen pripravi in razgovoru o vzponu na Kilimanjaro.
hotel
3. Arusha – nacionalni park Kilimanjaro - Mandara
Po zajtrku sledi vožnja do vstopa v nacionalni park Kilimanjaro imenovan Marangu gate (1.840 m), kjer srečamo naše nosače. Imamo dovolj časa, da v miru pojemo in se pripravimo na pohod. Prvi dan nas pot vodi skozi deževni pragozd, kjer v višinskem pragozdu kraljujejo veličastna drevesa-homenia. V zavetju pragozda, ki nas varuje pred močnimi sončnimi žarki dospemo do koče Mandara.
koča
4. Mandara - Horombo
Po polurni hoji zapustimo pragozd in pokrajina se počasi spremeni v višinsko savano. Pot se lahkotno vzpenja, odprejo se nam čudoviti pogledi na pokrajino. Na desni stoji mogočni Mavenzi, v daljavi pa Kilimanjaro. Tik preden dospemo do koč Horombo ob poti zagledamo prve lobelije. Še kratek skok in že smo pri največjem »naselju« v parku Kilimanjaro. Na Horombu se srečujejo pohodniki, ki svoj vzpon šele dobro začenjajo in pohodniki, ki so ta dan v zgodnjih jutranjih krenili proti vrhu Kilimanjara in ga že osvojili.
koča
5. Horombo - Kibo
Od koče nadaljujemo vzpon proti magični meji 4000 m, ki jo dosežemo po dobri uri hoje. Pot se lahkotno dviguje proti zadnjemu izviru vode, od koder jo nosači nosijo vse do koče Kibo. Pred nami se kaj kmalu odpre povsem nov svet brez rastlinja, nekakšna »lunina pokrajina« vse do koče Kibo (4.750 m). Na naši desni kipi v nebo Mavenzi, pred nami stoji mogočni Kilimanjaro. Čaka nas še nekoliko bolj strm vzpon do koče Kibo.
 
6. Kibo – Uhuru Peak – Kibo – Horombo
Malo pred polnočjo pričnemo z vzponom proti najvišjemu vrhu črne celine Kilimanjaru, oziroma najvišji točki Uhuru Peaku (vrh svobode). Pot tehnično ni zahtevna je pa dolga in za dosego cilja potrebujemo trdno in močno voljo. Ob sončnem vzhodu smo že na robu kraterja imenovanem Gilmans Point (5.685 m). Do vrha imamo še približno uro in pol zložne hoje. Na vrhu občutimo enkraten in neponovljiv občutek, odprejo se nam prečudoviti pogledi na nižja soseda Mavenzi in Mt. Meru. Opazujemo lahko vsa prostranstva tanzanijske pokrajine in na severu se pod nami razprostira sosednja Kenija. Sestopimo do koče Kibo in po krajšem počitku nadaljujemo pot do koče Mandara, kjer se lahko začne slavje.
koča
7. Horombo – Mandara – Marangu gate - Arusha
Pred nami je še zadnji del poti proti izstopu iz nacionalnega parka Kilimanjaro. Najprej se spustimo do koče Mandara, kjer v kolikor imamo srečo opazimo tudi opice, ki se brezskrbno obešajo po drevesih in po krajšem počitku nadaljujemo pot do Marangu gate - izhoda iz nacionalnega parka Kilimanjaro. Tu najuspešnejši prejmejo potrdila za vzpon na vrh ali rob kraterja-Gilmans point. Sledi še kosilo, ki nam ga pripravijo naši kuharji. Za nosače, kuharje in vodiče pa je to najbolj »slavnostni trenutek« cele poti. To je obvezno prejemanje težko pričakovane napitnine od udeležencev s katerimi so preživeli zadnjih pet dni med vzponom na Kilimanjaro. Sledi slovo od ekipe, ki je vedno dokaj ganljivo in prevoz do Arushe. V lokalni gostilni zvečer po grlu steče tudi kakšno pivo preveč, kajti uspeh in prah v grlu je potrebno vsekakor dobro poplakniti.
hotel
8. Arusha (prosto)
Arusha je eno najbolj razvitih in najhitreje rastočih mest v Tanzaniji. Mesto je izhodiščna točka za obisk nacionalnih parkov: Serengeti, Tarangire, Arusha, jezera Manjara in zavarovanega območja Ngorongoro. Mirno rečemo, da je »safari prestolnica« Tanzanije in kot tako glavno turistično mesto. Arusha stoji na nadmorski višini 1.300 m ob vznožju gore Meru, ki ji omogoča prijetno klimo skozi vse leto. Obkrožajo jo posestva na katerih domačini gojijo kavo.

Ob doplačilu je možno dan preživeti na safariju.
hotel
9. Arusha – letališče Kilimanjaro Moshi
Dopoldne prosto za individualne nakupe. V zgodnjih popoldanskih urah transfer na letališče Kilimanjaro v Moshiju in polet proti domu.
 
10. Prihod v Zagreb
Prihod na letališče v Zagrebu v opoldanskih urah.
 

Cena popotovanja

1.685,00 EUR (+ letalska karta) pri udeležbi 12 oseb.

AKCIJA: Za vodnike PZS popust 100 EUR!

Vključeno v program

 • Vse prevoze v Tanzaniji po programu
 • Nočitev z zajtrkom v Arushi ** ali Moshiju **
 • Nočitev v planinskih kočah v času trekinga
 • Polni penzion v času trekinga
 • Dovoljenja za vstop v nacionalni park Kilimanjaro
 • Licencirane gorske vodnike in njihove pomočnike za čas trekinga
 • Vse stroške vodičev in njihovih pomočnikov
 • Nosače v času trekinga (1 nosač na dva udeleženca)
 • Nosače, kuharja, hrano, ... v času trekinga
 • Lokalnega angleško govorečega vodnika v Tanzaniji
 • Organizacijo
 • Spominsko majico
 • Slovenskega spremljevalca
 • Zavarovanje z asistenco v tujini
 • Svetovanje in pomoč pri pripravi na treking

Cena je izračunana na osnovi 12 prijavljenih potnikov. Največje  število je 16 potnikov. V primeru manjšega števila potnikov si pridržujemo pravico do zvišanja cene potovanja.

Cena potovanja se lahko naknadno spremeni, v kolikor pride do spremembe tečaja tujih valut ali spremembe cen prevoznikov, in sicer na način, kot je določeno v VI točki splošnih pogojev.

Najmanjše število potnikov je 8.

Cena ne vključuje:

 • Letalski prevoz na relaciji Zagreb - Kilimanjaro - Zagreb
 • Letališke takse in pristojbine
 • Tanzanijski vizum 50 USD (pridobi se ga ob vstopu v državo na letališču)
 • Osebne stroške kot so pranje, telefonski klici, minibar ipd.
 • Nepričakovane stroške v zvezi z nujno spremembo programa
 • Napitnine 140 EUR

Potovanje je možno podaljšati za 5 dni z oddihom na Zanzibarju. Doplačilo 335 EUR.

Priporočljiva oprema

Oprema za transport

 • transportna vreča (100 L) iz vzdržljivega platna, s sistemom za zaklepanje
 • nahrbtnik (45 L+) primeren za nošnjo, uporaben za vzpon na vrh
 • majhen nahrbtnik (20 l) - mestni, primeren za letalo, avtobus ...

Obutev

 • dobri treking čevlji
 • sandali / natikači

Oprema za prenočevanje

 • spalna vreča (komfort -5 °C), najprimernejša je puhasta
 • armaflex ali napihljiva podloga (najboljše oboje)

Oblačila

 • vetrne hlače iz gore-tex ali podoben membranski material, ki diha, ne prepušča pa vode in vetra
 • vetrovka enako kot vetrne hlače
 • termo jopič po (termovelur / polartec-windblock, gore-windstopper, ker ne prepuščata vetra)
 • termo hlače (termovelur)
 • puhasta jakna primerna je nekoliko tanjša, ker je uporabna tudi za vzpon proti vrhu
 • termo puli
 • pohodniške hlače - udobne z žepi, nekoliko odporne proti vetru
 • kratke hlače
 • majice z dolgimi rokavi ali puliji
 • majice s kratkimi rokavi
 • toplo spodnje perilo: majice in hlače
 • tople nogavice
 • rokavice več parov (tanjše in debelejše)
 • več različnih kap, pohodniška s šiltom, podkapa

Zaščitna oprema

 • protektorji za rokavice
 • kvalitetna sončna očala za zaščito pred UV žarki, zaščita ob straneh in za nos (+ rezervne!)
 • smučarska očala
 • zaščitna alu-folija
 • gamaše

Tehnična oprema

 • 2 x pomožna vrvica debeline 6 - 7 mm
 • smučarske palice (zložljive / teleskopske)

Splošna oprema

 • čelna svetilka
 • termos steklenica
 • prva pomoč
 • krema za zaščito pred soncem
 • krema za ustnice

Posebnosti

 • za vstop v Tanzanijo slovenski državljani potrebujejo potni list, veljaven še najmanj 6 mesecev od začetka potovanja. V potnem listu morate imeti eno celo prazno stran za vstopni vizum-vizum dobite ob vstopu v državo. Zanj potrebujete 1 malo sliko in 50 USD.
 • obvezno je cepljenje proti RUMENI MRZLICI. Veè informacij glede cepljenja dobite na strani www.zdravinapot.net -> ambulanta za potnike.
 • preventivno vam priporočamo dober repelent proti komarjem

Park Kilimanjaro
Narodni park obsega območje 1.682 km2 katerega največja značilnost je najvišji vrh Afrike, ki je visok 5.895 m. Mogočen ugasli ognjenik je bogat z bujno vegetacijo in živalskim svetom. Samo pobočje pa obsega izrazite višinske pasove. Je del svetovne dediščine UNESCA.

Vodniki in gorski vodniki v Tanzaniji

Vsi naši vodniki in gorski vodniki imajo licence za vodenje, govorijo angleško, imajo dolgoletne izkušnje ter široko znanje o trekingih, plezanju, varnostni opremi, prvi pomoči in navigaciji.

Vizum
Tanzanijski vizum dobimo na letališču ob prihodu v državo. Zanj je potrebno odšteti 50 USD (plačljivo izključno v USD). Potrebujemo vsaj 6 mesecev veljavni potni list po koncu potovanja.

Nočitve
V Moshiju in Arushi smo nastanjeni v hotelu ** ali ***, na samem trekingu pa v planinskih kočah.

Podpora nosačev
Med trekingom bomo zagotovili podporo pri nošenju prtljage. To bodo nosili nosači. Na voljo bo en nosač na dva udeleženca.

Hrana
V mestih je v ceno prenočišča vključen zajtrk. V Moshiju in Arushi obstaja široka paleta restavracij z najrazličnejšo hrano. Na trekingu bodo naši kuharji zagotovili najvišji mogoč standard hrane v obrokih in čajem, kavo ... ob njih. Vsi obroki med trekingom so vključeni v ceno potovanja. Prosimo, obvestite nas, če imate posebne dietne ali prehranjevalne zahteve. Pozorni smo tudi na vegetarijance in jih upoštevamo pri kuharskih naročilih.

Elektrika
V mestih je napetost 220-230V 50 Hz, v planinskih kočah pa elektriko pridobivajo preko solarnega sistema. Uporabljajo "angleške" vtičnice. Priporočamo nakup adapterja.

Telefon
Telefoni in internet so na voljo v večjih krajih, mobiteli delujejo praktično povsod.

Vreme
Tanzanija ima večino leta prijetno tropsko podnebje, ki se lahko razlikuje od območja do območja. Najprimernejši čas za obisk Tanzanije je med decembrom in marcem ter med julijem in zgodnjim septembrom. Padavine so najbolj pogoste med poznim marcem in začetkom junija. Vsa obalna področja in otoki imajo izrazito tropsko monsunsko podnebje z deževno in suho sezono.  Ne obalna območja Tanzanije imajo podnebje spremenljivo glede na višino. Temperature v hladnih mesecih lahko padejo pod 10 stopinj ponoči in se dvignejo do okoli 25°C podnevi.
Klima na gori  se razlikuje od vremenskih razmer v regiji. Gora ima lastne vremenske razmere, ta je odvisna predvsem od višine. Tudi v obdobjih, ki so najbolj primerni za obisk gore so  zaradi globalnih vremenskih sprememb mogoče tudi padavine. Ob samem vstopu v nacionalni park so temperatura giblje okoli 25 - 30°C, nad 4.000 metri so možne ekstremne vremenske razmere. To pomeni, da nas lahko preseneti tudi sneg. Ob samem vzponu na vrh lahko pričakujemo temperature tudi do -10 do - 15°C. Temu primerna mora biti tudi oprema.  

Informativna prijava obvezno polje/vnos

 

 

Želim prejemati informacije o popotovanju

Cena popotovanja

1.685,00 EUR (+ letalska karta) pri udeležbi 12 oseb.

AKCIJA: Za vodnike PZS popust 100 EUR!

Ostala popotovanja