ZBIRAMO PRIJAVE

Elbrus 

Splošni podatki

Dvoglavi velikan Elbrus, ki je skoraj 1000 m višji od okoliških gora, dominira v pokrajini osrednjega Kavkaza. Dejansko ima dva vrhova, ki sta nastala iz dveh vulkanskih dimnikov: zahodni vrh Zapadnaya, ki je višji in verjetno tudi starejši in vzhodni Vostochnaya (5.621 m), ki je še vedno del velikega kraterja (premer 250 m) in kjer so še vidne sledi vulkanske aktivnosti.

Odhod: 23. april, 2020

O deželi

Rusija (rusko: Росси́я, Rossíja; tudi Ruska federacija (rusko: Росси́йская Федера́ция) je čezcelinska država, ki obsega velik del severne Evrazije. S površino 17.075.400 km² je Rusija največja država na svetu in obsega skoraj dvakrat tolikšno ozemlje kot naslednja največja država, Kanada; tako poseduje velike zaloge mineralnih in energetskih virov. Po prebivalstvu je Rusija na devetem mestu med državami sveta.

Večina površine, prebivalstva in industrijske proizvodnje nekdanje Sovjetske zveze, takrat ene od dveh svetovnih velesil, je v današnji Rusiji. Posledično od razpada Sovjetske zveze naprej Rusija spet skuša dobiti vplivno vlogo v svetu. Njen vpliv je opazen, a še vedno daleč od tistega iz časov bivše Sovjetske zveze.

Voditelj države je predsednik Ruske federacije, ki je hkrati tudi glavni poveljnik Oboroženih sil. Volijo ga vsake štiri leta na podlagi splošne volilne pravice s tajnim glasovanjem.

Geografija

Rusija meji na zahodu na Norveško, Finsko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Poljsko (zadnji dve prek enklave na obali Baltskega morja), Belorusijo, Ukrajino, na jugu pa na Gruzijo, Azerbajdžan, Kazahstan, Mongolijo, Kitajsko, Severno Korejo, na jugovzhodu pa ima morsko mejo z Japonsko. Njena obsežna obala se na odprtem morju razteza od Arktičnega oceana do severnega Pacifiškega oceana; prek bolj zaprtih vodnih površin, Črnega morja, Baltskega morja in Kaspijskega jezera, je obrnjena tudi proti več drugim državam.

Zemljevid Rusije

Rusko površje je izredno enolično, spreminja pa se zelo počasi. Kljub temu pa velika površina omogoča raznolike geografske enote.

Zahod države leži na Baltskem ščitu in Ruski plošči. Na tem območju govorimo o Vzhodnoevropskem nižavju, ki je nekoč veljal za pravo žitnico Evrope.

Vzhodno od tega leži gorovje Ural, za katerim leži Zahodnosibirsko nižavje, obsežno, močvirnato območje, bogato z nafto in zemeljskim plinom.

Srednjesibirsko višavje in Zahodnosibirsko nižavje ležita v Sibiriji, enem najhladnejših poseljenih delov sveta. Polotok Kamčatka je značilen po svoji vulkanski dejavnosti.

Podatki

Glavno mesto Moskva
Uradni jeziki Povsod po državi je uradni jezik ruščina. Na posameznih območjih so uradni še številni drugi jeziki.
Upravljanje polpredsedniška zvezna republika
Nastanek  
- razglašena: 12. junija 1990
- dokončana: 25. decembra 1991
Površina
- skupaj: 17.075.400 km² (1.)
- voda (%): 13
Prebivalstvo  
- ocena 2006: 142.754.000 (9.)
- štetje 2002: 145.274.019
BDP (nominalno) ocena 2006
- skupaj: 979 milijard USD (11.)
- na prebivalca: 6.856 USD
Valuta rubelj (RUB)
Časovni pas (UTC+2 do +12)
Vrhnja domena (TLD) .ru (rezervirana tudi .su)
Klicna koda ++7

 

Program

 Dan: 12345678910

DanOpisNočitev/višina
1. Ljubljana - Dunaj
Odhod iz Ljubljane v popoldanskih urah, ter vožnja do letališča na Dunaju.
 
2. Moskva - Mineralne Vode - Cheget
Nočni polet (ob 00:30) iz Dunaja proti Moskvi ter nadaljevanje poleta v Mineralne Vode (2 uri) in transfer (190 km, 4 ure) v Cheget v dolini Baksan pod Elbrusom. Nastanitev.
hotel / 2100 m
3. Aklimatizacijski vzpon na Cheget (3.400 m)
Dve sedežnici nas pripeljeta do višine 2.980 m, nato sledi vzpon do vrha. Med vzponom boste na levi strani uživali ob pogledu na severni steni Donguzoruna (4.400 m) in Nakre (4.200 m). Na desni strani vas ves čas spremlja pogled na dvoglavi Elbrus nad dolino Baksan. Od tukaj se odlično vidi celotna smer vzpona na Elbrus. Pri spustu se lahko sprostimo v kavarni »Ai« na višini 2.750 m, kjer se odpira pogled na Baksansko dolino in vrh Elbrusa.
hotel / 3400 m
4. Azau - Garabashi - »Prijut 11« - Garabashi
Jutranji prevoz do gondole v Azau-u. Prevoz do postaje Garabashi. Sledi vzpon do ostankov koče »Prijut 11« (zgorela je leta 1998) in spust do koče.
koča / 4100 m
5. Garabashi – Pastuhove skale - Garabashi
Aklimatizacijski vzpon do Pastuhovih skal (4.700 m). Ob lepem vremenu uživamo ob čudoviti panorami Kavkaza.
koča / 4700 m
6. Priprava na vzpon
Ta dan bomo ponovili varnostne ukrepe ter pregledali potrebno opremo za vzpon. Počitek.
koča / 3750 m
7. Vzpon na zahodni vrh Elbrusa
Vzpon na vrh traja med 10 in14 urami. Vzpon je tehnično nezahteven, razen nad sedlom, kjer nas čaka približno 100 m visoko pobočje naklonine do 35°. Nad pobočjem se razprostira položno vršno pobočje. Sestop do koče.
koča / 5642 m
8. Rezervni dan
Dodatni dan v primeru slabega vremena ali dodatna tura nad kočo.
koča / 3750 m
9. Garabashi - Cheget - Mineralne Vode
Spust v dolino. Namestitev v hotelu.
hotel / 2100 m
10. Cheget - Mineralne Vode - Moskva - Dunaj - Ljubljana
Transfer do Mineralnih vod. Nočni polet iz Mineralnih Vod do Moskve in nato še iz Moskve na Dunaj. Prevoz nazaj v Slovenijo.
 

Vključeno v program

 • vsi letalski prevozi po programu
 • vsi kopenski prevozi po programu
 • namestitev v dvoposteljnih sobah (hotel), zajtrk in večerja
 • namestitev v planinski koči na Elbrusu
 • vsi obroki med vzponom
 • angleško govoreči ruski gorski vodnik na gori ter dodatni vodnik ob dnevu vzpona na vrh
 • registracija pri policiji in reševalni službi
 • karte za žičnice po programu
 • hranjenje odvečne prtljage med vzponom
 • vrvi za vzpon
 • dovolilnica za gibanje v obmejnem pasu
 • zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini - Coris
 • garantno pismo in vizum za Rusijo
 • svetovanje in pomoč pri pripravi na popotovanje
 • spominska majica
 • pijača za dobrodošlico

V ceno ni vključeno:

 • vse kar ni zajeto v "vključeno v program"
 • namestitev v enosposteljni sobi
 • osebni prevozi
 • najem osebne opreme
 • dodatni (osebni) vodniki in/ali nosači
 • prevoz z ratrakom ob dnevu vzpona na vrh

Priporočljiva oprema

Zimska planinska oblačila (obvezna topla puhovka), obutev za visokogorje (dvojni čevelj ali drug višinski čevelj), topla spalna vreča, tehnična oprema (pohodne dereze, cepin, plezalni pas ipd.) in druga gorniška oprema –  podrobnejši seznam opreme prejmete po prijavi.

Posebnosti

Za vstop v Rusko federacijo je obvezen veljaven potni list EU, ki velja še najmanj 6 mesecev od predvidenega izstopa iz države in ima vsaj 4 proste strani. Osebna izkaznica ne zadošča za prestop meje. Pred potovanjem si naredite kopijo in fotografijo potnega lista ter varno shranite na skrito mesto v prtljagi.

Slovenski državljani potrebujemo garantno pismo in veljaven vizum za Rusko federacijo. Garantno pismo in strošek vize je že vključen v ceni programa. Več o pridobitvi ruske vize kliknite tukaj.

Informativna prijava obvezno polje/vnos

 

 

Video

Želim prejemati informacije o popotovanju

Ostala popotovanja